Traumameeuw

Op donderdagmiddag 14 oktober 2011 botste een kokmeeuw in volle vlucht tegen de cockpit van een traumahelikopter. Door de klap ontstond er een groot gat in het glas en werd de piloot gedwongen een noodlanding te maken in het weidegebied grenzend aan de Hilversumse Meent.

Nadat de piloot met behulp van omstanders de cockpit provisorisch met plakband had hersteld kon hij zijn vlucht vervolgen.

Foto: Jan Honing

foto: Jan Honing

De meeuw werd achtergelaten in het weiland. Daags er na stond er een bericht erover op de voorpagina van de Telegraaf. Pieter Schut en ik zijn diezelfde dag op zoek gegaan naar het slachtoffer en troffen hem aan in het weiland. Het bleek een volwassen kokmeeuw te zijn.

Pieter Schut en ik zijn diezelfde dag op zoek gegaan naar het slachtoffer en troffen hem aan in het weiland.

Omdat Kees Moeliker (conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam) belangstelling heeft voor dieren die op een bijzondere manier om het leven komen hebben wij hem getipt.

Voordat hij hem bij ons ophaalde heb ik de meeuw gefotografeerd.

Traumameeuw (groen)20111014_6218

Op 19 oktober 2011 verscheen het volgende persbericht.

PERSBERICHT
Traumameeuw opgenomen in collectie Natuurhistorisch Museum Rotterdam

[19 oktober 2011] De meeuw die afgelopen donderdag bij Hilversum in botsing kwam met een traumahelikopter, daarbij een gat in de cockpit sloeg en de piloot tot een noodlanding noopte, is dood gevonden en opgenomen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De onfortuinlijke vogel, een kokmeeuw, is inmiddels geprepareerd in het museum te zien. De traumameeuw schaart zich nu in Het Natuurhistorisch in het rijtje bekende dode-dieren-met-een-verhaal naast de necro-eend, de Dominomus, de McFlurry-egel, de gulzige aalscholver en de onthoofde kanarie van Kollumerzwaag.
De noodlanding kwam eind vorige week in het nieuws omdat de piloot de vlucht kon vervolgen nadat hij met hulp van omstanders de schade aan het glas provisorisch met plakband had gerepareerd. Volgens sommige media had de meeuw de botsing niet overleefd. Het was echter onduidelijk wat er met de dode vogel gebeurd was. Twee natuurvrienden uit het Gooi, André van Soest en Pieter Schut, gingen daarom daags na de noodlanding op onderzoek. Zij vonden de meeuw in het betreffende weiland achter de Hilversumse Meent. De traumahelikopter had het enige slachtoffer van het ongeluk daar achtergelaten. Van Soest en Schut stelden het kadaver veilig voor de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
Bij het prepareren bleek het een volwassen wijfje van de kokmeeuw (Larus ridibundus) te zijn. De aanvaring met de helikopter veroorzaakte dodelijk multitrauma; in de vleugels en het karkas is geen botje ongebroken, longen, hart en lever vormen een bloederige massa. Snavel en schedel bleven wonderwel onbeschadigd. De aanwinst heeft catalogus nummer NMR 9989-003254.

Op YouTube verscheen een film van RTV Rijnmond over de nieuwe aanwinst van het museum.