Prepareren

Het Natuurhistorisch Museum bewaart dode dieren. Daar is het museum op ingericht. Om die dieren te prepareren en voor jaren te kunnen bewaren worden speciale technieken gebruikt. Skeletten bederven niet mits goed gereinigd en behoeven weinig onderhoud. Schelpdieren laten na hun dood een kalkskelet achter en dit skelet kan ook gemakkelijk worden bewaard.

Kees Moeliker en Pieter Schut kijken over de schouders van Erwin Kompanje mee tijdens het prepareren.

Kees Moeliker en Pieter Schut kijken over de schouders van Erwin Kompanje mee tijdens het prepareren.

Een andere manier om dieren te bewaren is deze in een conserveringsvloeistof, alcohol of formaldehyde onder te dompelen. Gaat het om vogels en pelsdieren dan wordt het zogenaamde balgen toegepast. Het prepareren wat ook wel taxidermie genoemd wordt. Hierbij wordt het dier gevild, en de huid opgevuld met watten of een ander vullingsmateriaal. De schedel wordt aan de achterzijde geopend en de hersenen worden verwijderd. Vervolgens wordt de huid weer gesloten en het lijf weer in de oorspronkelijke vorm terug gebracht. Dit is kort gezegd hoe de procedure werkt.

De schedel wordt aan de achterzijde geopend en de hersenen worden verwijderd. Vervolgens wordt de huid weer gesloten en het lijf weer in de oorspronkelijke vorm terug gebracht.

De meeste vogels die ik gefotografeerd heb worden bewaard in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Erwin Kompanje is al jaren degene die de vogels en andere dieren voor het museum prepareert. Niet lang na de gebeurtenis met de Traumameeuw (de meeuw die in aanvaring kwam met een traumahelikopter) was ik bij het balgen van een aalscholver aanwezig. Twee leerlingen van een middelbare school volgden aandachtig de werkzaamheden om zelf de kunst van prepareren te leren voor een werkstuk op school.

Deze aalscholver (Phalacrocorax carbo) gevonden in Dordrecht en geringd in New Jersey werd gedoneerd aan het museum nadat hij tevergeefs was verzorgd in de Vogelklas Karel Schot, de vogelopvang voor gewonde en zieke vogels in Rotterdam.